Konopí zklidňuje tělo i mysl. Pálivé papričky naopak burcují centrální nervový systém a aktivují smysly. Navzdory těmto rozdílům tyto dvě rostliny fungují spolu neuvěřitelně dobře. Obě obsahují fytochemikálie, které působí na endokanabinoidní systém, což z nich činí perfektní pár ve formě poživatin.

Konopí uklidňuje mysl, uvolňuje tělo a může nastartovat uživatelovu kreativitu. Pálivé papričky naopak vyvolávají pocit horka, aktivují senzorická nervová zakončení spojená s bolestí a díky uvolňování dopaminu rozvíří myšlenky.

 

Má konopí s papričkami něco společného?

Po užití konopí si lidé většinou pustí hudbu, pobaví se s přáteli, medituje nebo si pustí film. Po snězení jídla okořeněného papričkami pravděpodobně strávíte několik dalších minut hltáním mléka, lapáním po dechu a utíráním proudu slz. Mají tedy tyto dvě rostliny něco společného? Jejich společné rysy spočívají v chemikáliích, které produkují. Když pomineme zjevné vnější účinky, fytochemikálie v těchto rostlinách cílí na receptorová místa, která tvoří endokanabinoidní systém (ECS).

Hlavní „tělo“ ECS tvoří receptory CB1 a CB2 a také vnitřní kanabinoidů, které tyto receptory aktivují, spolu s enzymy, které je syntetizují a rozkládají. Tento systém funguje jako celek v harmonii na udržování biologické rovnováhy těla, která je ve zkratce známá jako homeostáza. Množství molekul nacházejících se v konopných květech napodobuje naše vlastní kanabinoidy. Například THC napodobuje endokanabinoidní anandamid, což mu umožňuje vázat se na receptor CB1 a vyvolávat jeho psychoaktivní účinky. Kanabinoidní a terpenový beta-karyofylen také dosahuje prostřednictvím tohoto biomimetického účinku aktivace receptoru CB2.

 

 

Rozšířený endokanabinoidní systém zahrnuje další molekuly a receptorová místa v celém těle. Patří sem vaniloidní receptorový podtyp 1 (TRVP1), což je místo nacházející se v senzorických nervových vláknech, vaskulárních buňkách a buňkách hladkého svalstva. Kromě rozpoznání pálivosti papriček se tyto receptory podílejí také na regulaci fyziologických funkcí, jako je zánět, trávení a úprava teploty těla.

Pocit pálení po kousnutí do jídla obsahujícího chilli vyvolává molekula kapsaicinu, aktivní složka pálivých papriček. Kapsaicin se aktivně váže na receptor TRPV1, a působí tedy jako činidlo, které pomáhá aktivovat endokanabinoidní systém. Molekula sdílí tento rys s nepsychoaktivním kanabinoidem CBD. Vazbou na toto místo vytvářejí molekuly fyziologické změny, které pomáhají uklidnit tělo a uvolnit svaly. Kapsaicin může dále také pomoci zvýšit aktivitu neurotransmiterů štěstí. Kapsaicin zvyšuje hladinu dopaminu - tělo vnímá aktivaci TRVP1 jako škodlivý podnět a uvolňuje endorfiny, aby potlačilo bolest. Tento chemický proces má za následek bouři v mozku, ve které si mnoho milovníků pálivých papriček tak libuje.

 

Jak kombinovat konopí a pálivé papričky v jídle

Potraviny z konopí přinášejí o poznání déle trvající účinky. Pálivé papričky můžete snadno přidat do misky s konopným jídlem a získat tak další fytochemické účinky. Smícháním konopného másla a feferonek můžete vytvořit jídlo jemnou omáčkou počínaje až po žhavý produkt, který vám zapálí jazyk a odešle vás do pekelné dimenze plné plamenů. Feferonky a konopné máslo můžete přidat i do celé řady dalších jídel, včetně kari, stir fry, pho a chilli con carne.

 

Přínosy pálivých papriček v jídle

Kromě toho, že pálivé papričky aktivují receptory endokanabinoidního systému, jsou také plné živin, které v těle plní různé role. Tyto ohnivé plody prospívají také střevu, orgánu, který je základem zdraví lidského těla.

 

 

Živiny

Nejenže po požití papriček prožíváte pocit tepla proudícího jazykem, udělali jste svému tělu velkou laskavost. Pálivé papričky obsahují obrovské množství vitamínů, minerálů a dalších látek.

Patří mezi ně:

Vitamín C: Papričky obsahují velké množství této základní živiny, která je zároveň silným antioxidantem pomáhajícím neutralizovat volné radikály.

Vitamín B6: Tato klíčová živina hraje zásadní roli při přeměně jídla, které přijímáme, na využitelnou energii a pomáhá správnému fungování nervového systému a metabolismu.

Draslík: Na tomto elektrolytu je závislé správné fungování našeho těla. Umožňuje nervům vysílat signály a kontrakce svalů.

Měď: V západní stravě se vyskytuje jen vzácně. Měď pomáhá vytvářet červené krvinky, udržuje zdravé kosti a napomáhá vstřebávání železa.

Lutein: Nachází se především v mladých zelených chilli papričkách. Tato živina hraje důležitou roli ve zdraví očí.

Kapsanthin: Hlavní karotenoid v pálivých papričkách. Tato živina slouží v těle jako silný antioxidant.

 

 

Zdraví střev

Střeva nejsou pouhým orgánem trávení. Hraje zásadní roli v celkovém zdraví člověka. Střeva jsou hostiteli velké populace mikrobů, které tvoří mikrobiom. Tyto organismy pomáhají tlumit záněty, bránit se proti patogenům a pomáhají nám trávit jídlo.

Narušení mikrobiomu způsobuje tzv. dysbiózu, která může přispívat k chronickým zdravotním problémům. Je zajímavé, že kanabinoidy se vážou na receptory CB1 ve střevě a pomáhají předcházet vzniku střevní dysbiózy. Také kapsaicin pracuje ve střevě s endokanabinoidním systémem. Vazbou na TRPV1 molekula zvyšuje hladiny anandamidu. Kapsaicin pomáhá modulovat endokanabinoidní systém ve střevě úpravou hladin našich vnitřních kanabinoidů.

 

Je dobré papričky spolu s konopím kouřit?

Je vzhledem k podobným rysům vhodné papričky kouřit spolu s konopím?

Rozhodně ne. Ačkoli papričky posilují mnoho účinků konopí, uživatelé by nikdy neměli kouřit jejich plody. Kapsaicin dráždí plíce do takové míry, že je obsažen v slzných sprejích používaných policií. Věřte nám, že kapsicin v plicích není nic, co byste chtěli zažít. Pálivé papričky nikdy nekuřte!

 

Jak konopí ovlivňují jiné potraviny?

Papričky nejsou jedinou potravinou, která působí na endokanabinoidní systém a mění způsob, jakým na nás působí konopí. Naši fyziologii ovlivňuje podobným způsobem celá řada rostlin, které stejně tak posilují, jako oslabují účinky konopí.

Patří mezi ně:

Černý pepř: Piperin z černého pepře pomáhá zvýšit absorpci CBD.

Rozmarýn a chmel: Tyto bylinky obsahují beta-karyofylen aktivující receptor CB2.

Mrkev: Čtete správně. Tato jasně oranžová zelenina obsahuje falcarinol, molekulu, která se váže na receptor CB1.

Echinacea (třapatka nachová): Tato bylina se často používá v boji proti nachlazení. Obsahuje alkamidy, které působí na receptor CB2.

Zázvor: Tato pikantní a hřejivá bylina obsahuje fytochemikálie gingerol a zingeron, které podobně jako kapsaicin aktivují TRPV1.

Lanýž: Tyto drahé houbové formy života se skvěle hodí do těstovin. Obsahují také anandamid, endokanabinoid známý jako „molekula blaženosti“.

 

 

Pálivé papričky a konopí: dokonalá shoda?

Výzkum kolem pálivých papriček, endokanabinoidů a fyziologie člověka je zatím stále v počátcích. Data, která zatím máme, však vypadají slibně. V každém případě mají pálivé papričky pevné místo vedle konopí.

 

 

FOTO: Shutterstock

„Veškeré informace uvedené na této webové stránce, jakož i informace, které jsou prostřednictvím této webové stránky poskytovány, slouží pouze ke vzdělávacím účelům. Žádná z informací zde uvedených není určena jako náhrada lékařské diagnózy a nelze takovou informaci považovat za lékařskou radu či doporučenou léčbu. Tato webová stránka nepodporuje, neschvaluje ani neobhajuje dovolené či nedovolené užívání omamných či psychotropních látek či páchání jiné nezákonné činnosti. Další informace naleznete v našem Prohlášení o odpovědnosti.“